HEADER_CSD_Header1500x310

De Ragdoll

x

x
Geschiedenis

De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren 60. Het ras behoort tot de zogenaamde Hybride rassen. Dit betekent dat het geen natuurlijk ontstaan kattenras is, maar het resultaat van jarenlang selectief fokken en uitkruisen met bepaalde rassen. Door het uitkruisen van de Heilige Birmaan, Pers, Turkse Angora en de Siamees is de geliefde Ragdoll ontstaan.

x
Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Als je een Ragdoll in huis hebt moet je altijd opletten waar je je voeten neerzet want opzij gaan doen zij niet. Ragdolls willen altijd bij je zijn, waar jij bent is je Ragdoll ook. Ze vinden het niet prettig om lange tijd alleen te zijn, ze hebben graag gezelschap.

Ragdolls kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Ook apporteren ze graag speeltjes. Hoe moeilijker ze erbij kunnen hoe leuker. Maar zoals bij ieder ras,… de uitzondering bevestigt de regel. De Ragdoll is door zijn rustige aard een uitstekende binnenkat en is ook tevreden in een kleinere behuizing. Ragdolls zijn geen katten om vrij op straat te laten rondlopen, ze zien en kennen geen gevaar, met alle gevolgen van dien.

x
Uiterlijk

Een Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is de Ragdoll uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 8 kilo. Een volwassen poes weegt ongeveer 4 tot 6 kilo. Ragdolls behoren tot de point katten, colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Ragdolls hebben verder helblauwe ogen.

De Ragdoll kent intussen meerdere kleuren. Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragdolls. Door deze nieuwe kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls. De Ragdoll komt voor in drie hoofd varieteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colourpoint : Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben. Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hoge laarsjes aan de achterpoten. De kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus. Lichaamskleur is crèmekleurig. Seal Bi-Colour, het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde witte “v”. Staart en oren zijn donker bruin gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit. Rugdek is crèmekleurig. Voor Blue bicolour hetzelfde alleen dan wat donker bruin is bij de seal is donker grijs bij de blue en de rug is licht tot donkergrijs.

Nieuwe kleuren :

inmiddels zijn fokkers bezig met nieuwere kleuren in de Ragdoll te fokken. Dat kan uiteraard alleen maar door een goed fokbeleid te voeren.

Tegenwoordig zijn er de kleuren
Blue Crème (Blue Tortie)
Seal Tortie, Lynx (Tabby)
Torbie (een Torbie is een Ragdoll die zowel Tortie als Tabby is)